Podijeli:

U prostorijama poduzetničkog inkubatora Slatina, 8. rujna 2023. godine, održan je inicijalni sastanak tima profesora, magistara i doktora znanosti koji će predstavljati početak jedne lijepe priče kada govorimo o individualnim instrukcijama, pripremama za Državnu maturu te instrukcijama za osnovnu i srednju školu.

Skupina entuzijasta i mladih ljudi, okupljenih oko osnivača obrta za usluge Papuk Artis Dine Mataza, upoznalo se s radom i ciljevima ove ideje u povojima. O svemu smo porazgovarali s idejnom začetnicom ove ideje, doktoricom znanosti iz polja prehrambene tehnologije i prvobitno magistre kemije, Silvijom Šafranko.
„Još u vrijeme moga doktorskog studija željela sam započeti jednu lijepu priču rada s mladima i pomoći oko učenja iz različitih znanstvenih područja. Svjesna činjenice kako dolaze neke nove generacije željne dodatnog znanja izvan školskog sustava uslijed nadolazećih ispita iz Državne mature, zajednički dolazimo na ideju kako ne bi bilo loše našim sugrađanima ponuditi mogućnost dodatne poduke ovdje u našem gradu ne bi li ih poštedjeli odlazaka u Zagreb ili Osijek na pripreme za Državnu maturu. Dogovor je brzo pao i ponosna sam što smo pokrenuli, možemo reći, jedan projekt za koji smatram da uvelike može koristiti našoj zajednici.“ – zaključila je Silvija prisjećajući se temeljne ideje u stvaranju Solvera.

Solver kao produžena ruka obrta Papuk Artis ubrzo postaje temelj nadgradnje ideje povjesničara Dine Mataza koji je još od stvaranja ove priče oduvijek težio poboljšanju i širenju svojih usluga.
„Definitivno govorimo o jednoj prekretnici u djelovanju obrta Papuk Artis koji je primarno osnovan kao logistička baza stvaranju dokumentarističkog sadržaja s povijesnim temama. Međutim, s obzirom da sam prosvjetni djelatnik uvijek sam tražio mogućnost da svoj posao koji obavljam u privatno vrijeme povežem sa školskim sustavom, ne bi li na taj način dao više mogućnosti osnovnoškolskim i srednjoškolskim naraštajima u ispunjavanju njihovih ciljeva.“ – objašnjavao nam je Dino princip integracije Solvera u dosadašnji opis djelatnosti obrta Papuk Artis.
Iako okrenuti podukama osnovnoškolske i srednjoškolske djece, sa Solverom ovdje priča ne staje. U skorijoj budućnosti možemo očekivati i velik niz radionica ove mlade ekipa iz različitih polja današnjeg djelovanja – web radionica, likovnih i foto radionica pa čak i video radionica ne bi li sve zainteresirane uključili u svoj rad.
„U planu nam je mladima u našem kraju ponuditi zaista puno. Ako stavimo sa strane osnovni program djelovanja Solvera koji se sastoji od instrukcija za osnovnu i srednju školu te fakultet pa preko priprema za Državnu maturu iz matematike, kemije, hrvatskog, njemačkog i engleskog jezika te povijesti, želja nam je ponuditi mladima širok spektar radionica, od različitih likovnih radionica, radionica iz osnova fotografije, osnova web dizajna, video produkcije i brojne druge.“ – zaključila je Silvija Šafranko.

dr. sc. Silvija Šafranko

Silvija Šafranko začetnica je ideje Solver-a. Stekla je titulu doktorice znanosti u polju prehrambene tehnologije, a prethodno je stekla zvanje magistre kemije. Radno iskustvo je stekla na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku kao asistent na projektu te je autor mnogih znanstvenih članaka s međunarodnom recenzijom te dvaju poglavlja u knjigama. Još kao studentica kemije, osvaja dvije Rektorove nagrade te Pročelnikovu nagradu kao student generacije.