Podijeli:

Period ispita državne mature zaista može biti stresan i iscrpljujući za svakoga maturanta te je ponekad vrlo teško održati zdravu životnu i školsku ravnotežu kada se krenu ispreplitati redovne obveze i pripreme za maturu. Da bi se upravo izbjegao scenarij izgaranja i stvaranja pretjeranog stresa, vrlo je važno organizirati svoje vrijeme i biti u potpunosti iskren prema samome sebi – kakvo je tvoje predznanje iz predmeta koji ćeš polagati, jesi li više sklon/a kontinuiranom učenju ili kampanjskom učenju i koji je tvoj konačni cilj, odnosno biraš li fakultet gdje je izniman rezultat na državnoj maturi presudan za upis na fakultet te gdje je konkurencija i kompetitivnost izraženija. Ukoliko si već na prvom pitanju stao i razmislio o odgovoru na nekoliko sekundi, razmisli o tome da se NA VRIJEME KRENEŠ PRIPREMATI ZA ISPITE DRŽAVNE MATURE!

Koliko je dovoljno učenja?

Vrlo je važno uzeti u obzirom da nisu svi učenici isti i da ponekad nekima treba malo više usmjeravanja i pripomoći u usporedbi s drugima. Također, da nekima puno više odgovara kontinuirano učenje kroz nekoliko mjeseci, dok su neki mišljenja da je mjesec dana pred ispit sasvim dovoljna priprema za ispit državne mature. Ako uzmemo u obzir da u svibnju, osim ispita državne mature, dolaze i redovne obveze zadnjih ispitivanja i zaključivanja ocjena, u tom zadnjem mjesecu maturanti vrlo često počinju shvaćati da su njihove pripreme za maturu ipak trebale ranije započeti. U svakom slučaju, ukoliko se odlučite „na knap“ krenuti s učenjem, imajte na umu da je organizacija i struktura vaših priprema ključna za uspjeh na ispitima.

Koja gradiva obuhvaćaju ispiti državne mature?

Vrlo kratko i jasno – sve što si dosad učio/la od osnovne i srednje škole. Svaka osoba koja polaže državnu maturu pristupa ispitima iz predmeta Hrvatski jezik (test + esej), Matematika (osnovna ili viša razina), Engleski jezik (osnovna ili viša razina) te po potrebi jedan ili više izbornih predmeta (ovisno o uvjetima fakulteta). Ponekad maturanti stvore krivu sliku smisla državne mature misleći da je dovoljan samo prolaz, odnosno dovoljan (2) ocjena, što je daleko od prave istine. Pokušajte si predočiti da zapravo vi sa svojim ocjenama iz svih četiri razreda srednje škole, ali i većinskim dijelom uspjeha na državnoj maturi konkurirate s ostalim maturantima iz cijele Hrvatske za poziciju na listama za upis željenog fakulteta. Ponekad i mali postotak može presuditi krajnjem ishodu upisa na fakultet i stoga uvijek educiramo mlade da se počnu na vrijeme pripremati za ispite i shvate situaciju u kojoj se trenutno nalaze ozbiljnije.

Danas i predmetni profesori odvajaju dio nastave za pripreme za državnu maturu i educiraju učenike o svemu s čim se susreću na ispitu. No, ključ u ovoj fazi obrazovanja je samosvjesnost situacije i reakcija na vrijeme. Već početkom ove školske godine pokušaj odvojiti vrijeme za učenje i organiziranje gradiva. Ponavljanje i rješavanje problemskih i konceptualnih zadataka od velike su važnosti kako bi se stvorila sigurnost u rješavanju i shvatila bit samog gradiva. Međutim, ponekad niti potpuni angažman pojedinca ne rezultira zadovoljavajućim pripremama i potrebno je usmjeravanje stručnjaka kako bi se svladalo i utvrdilo određeno gradivo.

Što učiniti kada ne ide samostalno učenje?

Što učiniti ukoliko pojedincu ne ide samostalno?

Upravo za vas Solver ima rješenje. Nudimo pripreme za državnu maturu iz predmeta Hrvatski jezik (+esej), Matematika, Engleski jezik, Njemački jezik, Kemija i Povijest kroz 70 školskih sati. Dočekaj ispite državne mature bez stresa i ostvari željeni rezultat. Na vrijeme zajednički prođimo kroz gradivo sve 4 godine srednje škole, a kroz zadaće i simulacije ispita, pripremamo svakog polaznika i na najmanju sitnicu s kojom se mogu susresti u periodu pisanja ispita državne mature. Prijavi se i ti klikom na POVEZNICU.

dr. sc. Silvija Šafranko

Silvija Šafranko začetnica je ideje Solver-a. Stekla je titulu doktorice znanosti u polju prehrambene tehnologije, a prethodno je stekla zvanje magistre kemije. Radno iskustvo je stekla na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku kao asistent na projektu te je autor mnogih znanstvenih članaka s međunarodnom recenzijom te dvaju poglavlja u knjigama. Još kao studentica kemije, osvaja dvije Rektorove nagrade te Pročelnikovu nagradu kao student generacije.